Twan Elissen, Anke de Coole en Elly van Rossum exposeren bij Kalorama

De expositie loopt van 2 juni t/m 30 juli 2004

Twan Elissen

Hij beeldhouwt sinds 1996 en maakt deel uit van de beeldhouwvereniging PIETRA in Nijmegen, een groep van 15 personen. Zelf zegt hij het volgende over zijn werk: "Voor mij is het zo dat de vorm van de steen me vaak al aantrekt en dat ik van daaruit begin te werken zonder echt specifiek voor ogen te hebben hoe het beeld zal worden. Voor mij is het belangrijk dat er inhoudelijk iets gebeurt in het beeld, en daarbij ben ik vooral figuratief ingesteld. Zo groeit het beeld onder mijn handen en onder invloed van mijn gedachten. Uiteindelijk kan het beeld me echt verrassen als het klaar is. De mogelijkheid om in een steen/ beeld iets uit te beelden wat me innerlijk bezig houdt, spreekt me aan in het beeldhouwen".

Anke de Coole

Zij laat uit klei gemaakte objecten zien: heilige huisjes, bouwsels en stupa’s. Ze zijn heel aards opgebouwd uit klei, met accenten van glazuur of sinter engobe. Klei heeft een bijzondere plasticiteit. Klei is zelden weerbarstig. Pas wanneer het hoog gestookt is krijgt het een gesinterde uitstraling. De heilige huisjes die geëxposeerd worden bergen iets heiligs in zich, maar heilige huisjes zijn er ook om omver geworpen te worden. De heldere stupa’s laten iets geheimvols zien. Ze dragen, volgens de overlevering bij tot de ontwikkeling van positieve impulsen in iedere mens. De bouwsels zijn ge-bouw, of eigenlijk iets dat al voorbij is aan dat gebouw. Een nieuw gebouw dat meteen zijn vergankelijkheid toont. En dat toch niet een ruïne genoemd moet worden!

Elly van Rossum

Volgde lerarenopleiding tekenen in Nijmegen en Arnhem en verzorgde diverse schilder- en tekencursussen (SWG groesbeek, Lindenberg Nijmegen). Elly toont schilderijen van acrylverf (in combinatie met kartondruktechnieken). Veel gebruikte onderwerpen zijn landschappen, stillevens en interieurstukken zoals stoelen. Het zoeken naar kleurschakeringen en vormonderzoek is voor haar een grote uitdaging. Zo ontstaan er geen natuurgetrouwe afbeeldingen, het zijn meer de ideeën van een onderwerp. Het geeft haar bovendien de vrijheid om alles te schilderen, en zit ze niet vast aan een onderwerp. Het ene idee volgt op het andere, zodat het proces nooit stil komt te staan.

Zelf zegt ze over haar werk: "ik zoek binnen een schilderij naar de essentie. Zo is het landschap ook niet meer natuurgetrouw afgebeeld. Wat mij meer interesseert is het kleur en vormonderzoek tijdens het schilderproces. Als je van het landschap als zodanig houdt, moet je ’s ochtends om 5 uur opstaan om ongestoord van de omgeving te genieten.""Ik probeer de eigenschappen van het materiaal acrylverf zo optimaal mogelijk te gebruiken waardoor mijn werk gekarakteriseerd kan worden met kleurrijke vlakken. Daarnaast maak ik gebruik van kartondruktechnieken. Deze techniek leent zich goed om verder handmatig met kleur in te werken".