Expositie van het Zutphens Schilderscollectief 62
en Mieke van den Hoogenin Kalorama

Expositie van Mieke van Den Hoogen met Keramiek in Kalorama

Van 14 februari t/m 30 mei 2005 exposeert Mieke van Den Hoogen Keramiek in verpleeghuis Kalorama. Na het krijgen van drie kinderen legde zij zich toe op de keramische vormgeving en is zij in 1987 begonnen met de vakopleiding aan de Hogeschool Maastricht. Sinds

februari 1997 woont Mieke van den Hoogen in Nijmegen.

Door haar studie aan de Hogeschool Maastricht is ze geïnteresseerd geraakt in de expressiemogelijkheden van de dunne scherf. Onder leiding van Desiré Tonnaer en Piet Hermans heeft Mieke van de Hoogen de mogelijkheden hiervan onderzocht met name in monumentale objecten.

In haar werk nemen vrouwenbeelden een belangrijke plaats in. In deze beelden streeft ze naar een samengaan van naturalistiche elementen, geabstraheerde vormen en emoties. Een vrouwenlijf boeit haar niet als het een schoonheidsideaal weergeeft, maar als het een weergave is van een lijf, een lijf waarin geleefd wordt, waarvan de emoties in het beeld zijn te lezen. Een lichaam lijkt symmetrisch te zijn opgebouwd, toch voelt het geen dag hetzelfde. Dit drukt Mieke van den Hoogen uit door haar beelden asymmetrisch op te bouwen. Om dat deze beelden keramisch worden opgebouwd, dus hol, moet de inhoud uitgedrukt worden in de scherf. Het beeld is geen leeg vat, het lichaam is geen omhulsel. In de scherf geeft zij het innerlijk weer, zo dun mogelijk, breekbaar.

Naast de vrouwenbeeldn maakt ze ook keramische objecten. Daarin laat ze haar fantasie de vrije loop.. Ze worden gemaakt voor het plezier in het vormen. Ook maakt ze potten volgens oude indiaanse technieken opgebouwd, soms met een zeefdrukdecoratie, soms gereduceerd gestookt. Door het werk te reduceren ondergaat het door zuurstoftekort een kleurverandering: kopergroen wordt koperrood. Door de expressie en de vreugde die ze in deze potten gelegd heeft is er nog nauwelijks sprake van een gebruiksvoorwerp. Ook maakt ze schalen, vazen en borden wel als gebruiksvoorwerp bedoeld.

 Het zutphens Schilderscollectief 62

Vanaf 4 februari tot 1 april is in verpleeghuis Kalorama werk te zien van het Zutphens Schilderscollectief.

Het Zutphens schilderscollectief 62 (naar het atelier) waar tegenwoordig geschilderd word is in 1995 naar aanleiding van een cursus portrettekenen bij de volksuniversiteit ontstaan aan de Marspoortstraat.

Zelfs na installatie van kachel, koffiezetapparaat en wijnglazen was het comfort daar nog ver te zoeken; toen de muur te hoog werd verhuisde de groep dan ook naar de Berkelsingel te Zutphen, waar eerst in de serre en nu, na uitbreiding, in het atelier op de verdieping gewerkt wordt.

 

 

 

 

In de loop der jaren heeft de groep een aantal wisselingen gekend. Schilders van het eerste uur zijn: Birgit van Beek en Theo de Boone. De versterking bestaat uit Patricia Overmars, Johanna Sinnema en Louis Overmars.

 

 

 

 

De hechte groep, elkanders scherpste critici, laat op deze expositie verschillend werk zien. Hierin ligt ook de kracht. Naast individueel werk wordt soms ook voor een collectief onderwerp gekozen waardoor een serie van vijf verschillende werken ontstaat. De omschrijving van ‘stijl’ laten ze graag aan U, als toeschouwer over.

 

 

 

 

 

Openingstijden: 7 dagen per week tijdens bezoekuren

 

Adres: Nieuwe Holleweg 12, Beek-Ubbergen

Tel: 024-6847777 Kalorama Receptie