Expositie Alie Jager (beelden) en Odile Koninx (fotografie) en Nienke Zuidema (tekenen/schilderen) bij Kalorama

Beelden van Alie Jager

Van 3 februari t/m 29 maart is bij Kalorama het werk te zien van Alie Jager. In 1967 is Alie Jager met de opleiding plateelschilderen begonnen bij de "koninklijke tichelaar Makkum". Van 1972 t/m 1979 werkte zij als plateelschilderes bij Westraven een dependance van De Porcelyne Fles (Delfs Blauw) te Utrecht.


Ondertussen volgde zij in haar vrije tijd diverse opleidingen. Bij een pottebakker leerde zij pottendraaien, boetseren en glazuren. Op de kunstacademie Artibus te Utrecht kreeg zij les in esthetische vormgeving, portret en modelstudies. In 1980 en 12981 werkte zij als demonstratrice voor de 'Koninklijke Tichelaar Makkum' in een ambachtencentrum te Amsterdam. Vanaf 1981 is Alie Jager zelfstandig werkzaam in Spanga als plateelschilderes en vormgever.

In haar vrije werk staan mens, dier en natuur centraal. Soms abstract, of impressionistisch, maar altijd met gevoel voor vorm en kleur.

De meeste opdrachten bestaan uit traditioneel majolica werk De opdrachten komen tot stand na overleg met de opdrachtgever, zoawel particulieren als bedrijven. Vaak gaat het om relatieborden, familiewapens, naamborden en tableau's voor in de gevel, de keuken of de badkamer.

meer informatie:

Alie Jager

Nieuweweg 15 8482 KM Spanga, telefoon 0561-481667

Fototentoonstelling van Odile Koninx

Een paar jaar geleden bekeek Odile Koninx haar vakantiefoto’s anders dan ze gewend was:
Hoeveel had ze er nu al in haar fotoboeken? En wat waren de verschillen? Ze leken allemaal zoveel op elkaar.

 

 

Er volgde een jaar zonder foto’s, maar dat beviel ook niet. Wat dan? Ze had geen idee, totdat haar oog op details begonnen te vallen.

Een bloem, een grasspriet, een bij. Ze ontdekte de rust van detailfotografie. Een uur tussen de bloemen staan om een seconde vast te leggen van een bezige bij. Een uur in het gras tussen de bloemen liggen om uiteindelijk één van de twintig foto’s mooi te vinden, omdat de lichtinval mooi is.
Het bijzondere leren zien van een bloem, de sneeuw op een rozenbottel of een verdord blad.

Odile kan geen professionele beelden met jullie delen, omdat ze geen professionele fotograaf is. Haar toestel is eenvoudig: een simpele digitale camera. Maar ze wil graag haar blik met jullie delen en de rust die ze voelt als ze opgaat in de natuur, opgaat in het detail, opgaat in het moment, opgaat in de rijkdom van het hier en nu.


Tekeningen en Schilderijen Nienke Zuidema-de Boer

Sinds begin jaren 90 is Nienke (1967) bezig met het professionaliseren van haar grote hobby. Hiervoor heeft ze verscheidene cursussen gevolgd op het gebied van portrettekeningen en modelschilderen. Aanvankelijk werkte ze vooral met pastel en ecoline, de laatste jaren heeft ze zich meer toegelegd op het werken met olieverf op doek.

Haar werk wordt gekenmerkt door heldere kleurencombinaties zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Ze legt zich vooral toe op menselijke figuren en geeft hiermee uiting aan haar creatieve kijk op portretten.

 


Op dit moment exposeert ze in Kalorama. Een aantal van deze portretten zijn speciaal voor deze expositie in bruikleen gegeven door de huidige eigenaars. De expositie loopt van 3 februari tot 29 maart 2006. De opbrengst van haar werken komt ten goede aan een kinderproject in China.