Riny Bögels en Ietje Hylkema exposeren bij Kalorama quilts en patchwork

Begin april tot en met eind mei 2007 zijn in verpleegtehuis Kalorama quilts te zien van Riny Bögels en Ietje Hylkema.

Een uit de hand gelopen hobby, zo plegen de in Beek geboren zussen Riny Bögels en Ietje Hylkema, hun quilterij wel eens te noemen. Al aardig wat jaartjes geleden is Ietje begonnen, aangestoken door een vriendin. Riny is een paar jaar later, toen ze wat meer tijd om handen kreeg, ook geïnspireerd geraakt.

De zussen maken quilts, groot en klein, met klassieke motieven maar ook moderne stoffen uitvoeringen van schilderijen die we ergens zien en ons qua kleur en compositie aanspreken.
Dit is uiteraard een hobby waar je in groeit,  de vroegere quilts hebben een andere uitstraling dan die momenteel gemaakt worden. Ietje heeft meer dan 10 jaar in het verre Oosten gewoond en Riny  is er verschillende keren op bezoek geweest. Een aantal van de quilts hebben dan ook iets met Azië te maken, soms alleen de stoffen, soms ook de motieven. Japanse stoffen zijn wel erg in trek bij de zussen.
Zij pretenderen niet dat ze kunst maken, dit is een hobby die hen erg veel plezier en voldoening geeft. Zij inspireren elkaar en vullen elkaar aan. Zo maakt Riny het grootste gedeelte van haar quilts met de hand en zijn de quilts van Ietje veelal met de naaimachine gemaakt.
Het patchworken is overgewaaid uit Amerika, waar mensen uit armoe de lapjes stof (patch) die nog goed waren van versleten kleding toch gebruikten om dekens en ook kledingstukken van te maken. Deze mensen hadden geen naaimachines dus werd alles met de hand gedaan. Nu we in onze moderne tijd de beschikking hebben over naaimachines, wordt daar ook door verwoede quiltsters steeds meer gebruik van gemaakt.
Ook zijn quilts meer sier objecten geworden dan dat ze echt een nuttig doel dienen. Alhoewel Ietje ook kleding, tassen en kussens in haar collectie heeft.
Ieder project begint met plannen, tekenen, en de stofjes verzamelen. Ze struinen er niet alleen in Nederland veel winkels voor af, maar ook in alle vakantie bestemmingen wordt altijd tijd ingeruimd om naar lapjes te zoeken.
Soms vragen mensen wat het verschil is tussen patchwork en quilten. De quilt is het totale product, de lapjes zijn de stukjes die aan elkaar genaaid worden en daarna wordt er met een klein rijgsteekje de gecreëerde bovenkant, de tussenvoering en de onderkant aan elkaar gemaakt. Er zijn natuurlijk ook andere variaties mogelijk, je kunt het zo gek niet verzinnen.
De zussen hopen met deze expositie ook anderen te inspireren iets met deze hobby te doen