Expositie van Carel Elbers en HAM (Harrie Mortiaux) bij Kalorama

Van 3 april tot en met eind mei exposeren Carel Elbers met aquarellen en Harrie Mortiaux met beelden in Kalorama.

Carel Elbers: overzichtstentoonstelling

Te zien is een overzichtstentoonstelling van het werk van Carel Elbers. Zijn werk bestaat onder andere uit aquarellen van gebouwen, landschappen, fantasie-voorstellingen en van menselijke figuren die als het ware vanuit een lijnenspel zijn ontstaan.


Eind jaren negentig heeft Carel Elbers een aantal jaren les gehad op de Lindenberg bij Pieter van Oostveen. In 2000 heeft hij geëxposeerd in de bibliotheek van Beek-Ubbergen.

HAM (Harrie Mortiaux): Beelden bevrijdt uit steen, bevrijden de fantasie.


De in Groesbeek wonende Mortiaux is een veelzijdig kunstenaar. Hij schildert, werkt met druktechnieken en met keramiek, en de laatste tijd beeldhouwt hij vooral. Het is werk

waarbij het niet om de realiteit, maar om de verbeelding gaat. Zijn beelden zijn

vooral uit serpentijn gemaakt en hebben veelal gladde vormen, gemengd met

stukken onbewerkt steen. De inspiratiebron vindt hij meestal in de vormen van de ruwe steen zelf. “Ik begin met te kijken wat de steen me te zeggen heeft, onderzoek interessante vormen, bewegingen, textuur. Dan haal ik gedreven weg wat overbodig is, versterk bepaalde vormen en laat andere delen ongemoeid. De vormen in de steen en dat wat er tijdens het bewerkingsproces gebeurt, bepalen welke vorm een beeld krijgt. En zo wordt het beeld bevrijd dat in de steen opgesloten zat. Vaak ben ik daardoor zelf verrast door het eindresultaat”, aldus de kunstenaar.

Soms zien we in zijn werk iets herkenbaars, iets concreets en soms ook niet. Mortiaux vindt dat mooi: ‘Iedereen mag er iets anders in zien’. “Zowel in mijn beelden als schilderijen nodig ik de kijker uit om op reis te gaan, de details te ontdekken en met eigen verbeeldingskracht betekenis te geven aan dat wat je ziet en beleeft. Vandaar ook mijn slogan: beelden bevrijden de fantasie.”

Een indruk van zijn werk kunt u krijgen via internet op de website: www.harriemortiaux.nl

En een selectie van zijn beelden zijn vanaf 3 april te zien in Kalorama.


Kalorama is altijd open 7 dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat


Kalorama, nieuwe holleweg 12, Beek-Ubbergen, telefoon: 024-6847777