Expositie Loes Steins in verpleegtehuis Kalorama

Loes Steins exposeer tot en met eind november 2010 in Verpleegtehuis Kalorama. Loes is een autodidact, werkt intuïtief en maakt Power (Kracht) and Medicine (Medicijn) Wheels (Wielen). Een Mandala heeft dezelfde betekenis en komt van de Windrichting het Oosten. Haar Wielen komen van de Westerse Windrichting.Ze werkt met stof en allerlei andere materialen.

Kracht heeft in dit geval niets te maken met fysieke kracht, het geeft je Kracht om ergens mee te beginnen, een nieuwe (levens)weg in te slaan of juist ergens mee door te gaan en af te maken of iets tegemoet te treden. Het woord Medicijn heeft niets met een voorgeschreven medicatie van een arts te maken. Iets moois geeft je een ‘Goed Medicijn”, een goed en positief gevoel.

 

Het Wiel is rond, zoals alles wat leeft voor de Native Americans rond is, energie gaat rond, hun voormalige behuizingen, Tipi of Wigwam, waren rond, hun gebedshuizen (Hogan) zijn rond en kan zich zowel boven als onder de grond bevinden. Hun vuurplaatsen zijn rond, bijeenkomsten worden in een cirkel gehouden waarbij iedereen in de cirkel zit en geheel gelijkwaardig is aan elkaar. Een Zweethut is rond.

Loes Steins: “Mijn kunst ‘raakt’ je of juist niet…”

Als je voor een kunstwerk staat wordt vanzelf duidelijk voor je of het een Power of een Medicine Wheel is.

Sommige van haar kunstwerken zijn een ‘voorbeeld’, dat wordt duidelijk aangegeven bij het betreffende werk. Ze kan het vrijwel geheel namaken, maar elk van haar kunstwerken is uniek en er bestaat er maar 1 van. Ze is iedere keer weer blij verrast over wat er uit haar hart komt en onder haar handen vandaan is gekomen.

Haar werk is ‘verbonden’ met de Native Americans en hun ‘kijk op het ‘dagelijkse en spirituele’ leven, Ze werkt vaak vanuit de 4 windstreken.

De Dolfijnen staan voor haar voor: communicatie, familie, vrienden, levensvreugde, zorg voor elkaar, speelsheid, lucht, lid zijn van een groep, delen en genezing. De Vlinders staan voor: transformatie, schoonheid, luchtigheid, vrijheid, eeuwig leven, intuïtie, talent(en), je eigen ‘ding’ doen . Loes Steins werkt ook op aanvraag/bestelling, intuïtief op je eigen naam en gebruik voor het maken van een persoonlijk Wiel, deze ‘energie’ en je lievelingskleuren.

Tijdens het lezen heb je gemerkt dat er woorden, voor ons gewone woorden, met een hoofdletter zijn geschreven. Voor de Native Americans is dit een teken van Liefde, Waardering, Verwondering, Bewondering en Respect.


Loes Steins

Rondsel 23

5841 BK Oploo

0485 380 888Einde persbericht Kunstcommissie Kalorama

Kunstcommissie Kalorama

nieuwe Hollweg 12

Beek-Ubbergen

PR: Jan Schreurs

kaloramakunst@gmail.com

kalorama is altijd open