Exposities van Quilts van de groep met Rietje ten Have in Verpleegtehuis Kalorama en van schilderijen van Marga Reijmer in “de Veste”

TENTOONSTELLING VAN QUILTS v/d groep van Rietje ten Have in verpleegtehuis Kalorama

Van begin Augustus tot en met einde September zijn er in verpleegtehuis Kalorama quilts te zien gemaakt door een groep van Kilt-cursisten. Bij het bekijken van quilts vragen waarschijnlijk velen zich af wat een quilt en het maken ervan eigenlijk is.

 Populair gezegd:

Men neemt 100% katoenen lappen, knipt die in stukjes en zet deze vervolgens in een bepaald patroon weer aan elkaar. Zo simpel is het echter niet. Belangrijk is dat men kiest voor bij elkaar passende kleuren en structuren.Quilten is een handwerkvorm die reeds in het oude Egypte werd beoefend.

DE AMISH een mennonitische geloofsgemeenschap in Noord-Amerika, volgelingen van de Zwitser Jacob Amman, brachten het quilten naar Amerika en vervolgens naar Europa. (meer info zie de Wikipedia) 

 

De techniek. 

De hierboven genoemde kleine lapjes, geknipt in bepaalde vormen (mallen) worden volgens een bestaand of zelf bedacht patroon met rijgsteekjes aan elkaar genaaid. Dit is het zogenaamde PATCHEN.Achter deze lap komt een voering/vulling en daarachter weer een "achterlap", die het geheel completeert.Nu begint eigenlijk het QUILTEN pas. De drie lappen worden met rijgsteekjes van ongeveer 1/2 cm volgens een bepaald patroon aan elkaar gezet. Hiervoor zijn patronen beschikbaar maar ook de eigen fantasie levert prachtige resultaten op.Vermeld moet zeker de prachtige mantel van JOSEPH. Opgemerkt moet nog dat dit alles met de hand wordt verricht. Tegenwoordig wordt er steeds meer op speciale machines gequilt.

 DE KILT-GROEP.

In 1993 begonnen drie van ons met een cursus quilten en al gauw waren we met zes en volgden gezamenlijk cursussen. We komen met veel plezier om de 14 dagen op woensdagmorgen bij elkaar op een van onze adressen.Ieder werkt aan zijn eigen quilt, maar advies en hulp is altijd welkom! Regelmatig volgen we workshops om onze kennis en vaardigheid op te vijzelen.

Het samen quilten heeft ook sociale waarde. Door de vele jaren zijn we vriendinnen geworden en delen lief en leed. 

Wij wensen U veel kijkplezier en misschien wordt U ook enthousiast voor het quilten. 

Expositie schilderijen Marga Reijmer in “de Veste”

Marga Reijmer geboren is in Nijmegen in 1950. Ze presenteert van augustus tot en met oktober haar schilderijen met een heel eigen gezicht. Ze maakt uitgesproken moderne, abstracte schilderijen. Daarin spelt ze met pure vorm; waarbij de kleuren de basis vormen van haar schilderkunst. Haar voorkeur ligt bij vrolijke intense kleuren.

Vaak werkt ze zonder vooropgesteld plan, laat haar gedachtes de vrije loop en werkt abstract en expressief. “Iets nieuws creëren is heerlijk! “ aldus Marga. Steeds gaat ze weer een uitdaging aangaan met het lege, witte vlak.

Ze werkt voornamelijk met acryl verf op linnen. Ze hoopt dat U haar kunstwerken waardeert, en dat deze bij u de emotie raken.

Mocht u geintresseerd zijn in een van haar werken dan kunt u contact met haar opnemen.

 

Tel. 0247852701 Mobiel 0641813511

Mailadres: mathe@telfort.nl

 Adressen:

Hoofdvestiging verpleegtehuis Kalorama

Nieuwe Holleweg 12

Beek-Ubbergen

 

“de Veste”

Verzorgingshuis de Veste

Driehuizerweg 376

Nijmegen (Brakkenstein)

 

Kunstcommissie Kalorama

nieuwe Hollweg 12

Beek-Ubbergen

024-6847777

PR: Jan Schreurs

kaloramakunst@gmail.com

kalorama is altijd open