Expositie van schilderijen en vilten objecten van Ineke Frederiks bij Kalorama

Zoals u ziet in de bijgeleverde afbeeldingen, maakt Ineke Frederiks schilderijen met een “knipoog”, veelal in 3-D uitvoering.

 

Daarnaast exposeert ze met hoeden, petten, tassen en sjawls van wolvilt. Het is elke keer voor haar weer een uitdaging een nieuwe techniek uit te proberen en daar een eigen draai aan te geven. Naast deze technieken houdt ze zich ook bezig met edelsmeden, glasfusen en ontwerp en maakt ze haar eigen kleding en sieraden.

 

 

 

 

 

 

 

Expositie van aquarellen van Jan Bernards in zorgcentrum "de Veste"in Brakkenstein


De expositie loopt van zaterdat 11 augustus tot en met eind september


Hoe kwam hij erbij om te gaan aquarelleren?

Jan Bernards is na zijn pensionering in 1989 als hoogleraar aan de Radboud Universiteit bepaald niet in een zwart gat gevallen. Naast zijn al bestaande hobby’s, zoals ‘Gregoriaans’ – hij was jarenlang dirigent van de studentenschola en het gregoriaans koor van de NEBO – en ‘schrijven over zijn vakgebied’ – destijds onder meer in de rubriek ‘Gezond & Wel’ in de Gelderlander – kwam hij, kort voor zijn emeritaat, met vrienden op vakantie in Corsica bij toeval in aanraking met de schilderkunst. De echtgenote van zijn vriend was begonnen met een cursus aquarelleren bij Hannie van Swelm – toevallig Jan’s naaste buurvrouw – van de studio Aphrodite in Malden. Toen de vriendin op het terras van de bungalow wat aan het oefenen was, kreeg Jan bij het zien daarvan plots aanvechting om daarmee ook een poging te gaan wagen. Op de middelbare school heeft hij wel goed leren tekenen, maar hij had nog nooit met verf gewerkt.

Eenmaal gepensioneerd, trok hij de stoute schoenen aan en meldde hij zich bij Hannie van Swelm, die hem als goede buur een gratis proefles aanbood. Tot zijn grote schrik kreeg hij als eerste opdracht ‘het schilderen van een groen kooltje’. “Had zij niet met iets een-voudigers kunnen beginnen”, dacht Jan. Maar het lukte hem wonderwel, waarop Hannie spontaan opmerkte: “Je hebt talent man” en hem uiteraard aanmoedigde hiermee door te gaan. Jan heeft bij Hannie veel geleerd en, zo zegt hij, “ik leer er nog altijd slimme handig-heidjes bij”.
Jan Bernards is nu ruim 23 jaar bezig met deze kunstzinnige hobby. Aquarelleren is niet eenvoudig. Je werkt met waterverf op papier, en wat er eenmaal staat, staat er; je kunt daar weinig of niets meer aan veranderen. Met technieken als met olieverf of acryl, waarbij dat wel goed mogelijk is, kan Jan helaas niet overweg, omdat hij vanwege problemen met zijn rechterschouder niet op een schildersezel kan werken.


Jan’s voorkeur gaat vooral uit naar stillevens, maar daar tussendoor schildert hij ook wel andere zaken zoals bloemen, geveltjes, landschappen. Pas drie jaar geleden heeft hij, na lang aarzelen, het aangedurfd om met portretschilderen te beginnen, wat hem vrij aardig lukt en waar hij veel plezier aan beleeft.
Voor deze tentoonstelling heeft Jan – op enkele uitzonderingen na – een keuze gemaakt uit de aquarellen waar hij moeilijk afstand van kan doen en nog in huis heeft.

Zorgcentrum “De Veste” vindt u op de Driehuizerweg 376 in Brakkenstein

De heer Bernards zal op zaterdag- en zondagmiddag 11 en 12 augustus van 3 tot 5 uur aanwezig zijn om aanwezige bezoekers rond te leiden.

 

Adressen: 
Hoofdvestiging verpleegtehuis Kalorama
Nieuwe Holleweg 12
Beek-Ubbergen 

“de Veste”
Verzorgingshuis de Veste
Driehuizerweg 376
Nijmegen (Brakkenstein)

Einde persbericht Kunstcommissie Kalorama

Kunstcommissie Kalorama
nieuwe Holleweg 12
Beek-Ubbergen
024-6847777
PR: Jan Schreurs 0625388874
kaloramakunst@gmail.com

kalorama is altijd open