Expositie schilderijen van Henk Walters in verpleegtehuis Kalorama


Henk Walters, fijnschilder

henkwalters1Tot en met eind november zijn bij verpleegtehuis Kalorama de schilderijen van Henk Walters te zien. Eigenlijk had Henk Walters best kunstschilder willen worden. Zijn opleiding aan de Arnhemse kunstacademie werd echter dramatisch ingekort door de oorlog. In begin van de vijftiger jaren maakte Henk enkele marionetten voor de bruiloft van zijn broer. Het werd de liefde voor het leven. In de loop van jaren ontwikkelde hij zich tot een bekende poppenspeler. Samen met zijn vrouw trok hij meer dan 32 jaar door het land met zijn Marionettentheater waarmee ze vele hoogtepunten beleefden. Onder andere tv optredens (De kleine avonturen van Kasje Kauwgom en Nieuwe Oogst) en een 9 maanden durende tournee door de V.S.

henkwalters2 Nadat hij in 1985 zijn laatste voorstelling speelde pakte hij zijn oude passie weer op. In de meer dan dertig jaar als poppenspeler had hij noodgedwongen weinig tijd gehad om te schilderen. Die schade ging hij toen inhalen, schilderen was een ‘heilig moeten’ zoals hijhet noemde. Henk Walters is een fijnschilder. Stillevens, portretten, landschappen worden geschilderd met een uiterst fijne techniek. Hij exposeerde af en toe en stuurde ook een schilderij in voor AC-Kunstprijs in 1990 die hij glansrijk won. De juryleden benoemden zijn werk uitmuntend en uitzonderlijk van kwaliteit. Het deed hun denken aan Carel Willink en Dick Ket. In 1997 overleed Henk Walters en liet een grote hoeveelheid aan prachtige schilderijen achter.


Sieraden van Lidy van Anholt in de vitrine van verpleegtehuis Kalorama


Lidy van Anholt is in Nijmegen geboren. De verschillende vormen van “hand-werk” hebben altijd haar belangstelling gehad. Tijdens haar werk in het onderwijs genoten haar leerlingen hiervan. Daarnaast hebben familieleden, vrienden en bekenden met enige regelmaat van haar creaties mogen genieten. Bij gebrek aan grote, mooie en passende sieraden, nam zij zich voor, om zelf dan maar aan de slag te gaan. Bij het cultureel centrum de Lindenberg is zij een cursus edelsmeden gaan volgen. Vooral om meer kennis op te doen over de basistechnieken. Haar hobby heeft zij later verder kunnen ontwikkelen, door gebruik te maken van de kennis en kunde van diverse mensen en het beschikbare grote hoeveelheid gereedschap van de Stadshobbywerkplaats in Nijmegen. Zij maakt graag gebruik van diverse materialen, zoals goud, titaan, edelstenen, hout, glas en zilver. Na al die jaren is zilver overduidelijk haar favoriete materiaal. Thuis heeft zij een eigen werkplek, waar zij ongestoord bezig kan zijn met de diverse materialen en haar gereedschap. Dat juist anderen haar werk ook mooi vinden en daarom graag willen dragen, geeft haar een enorme voldoening. Dit stimuleert haar om nieuwe vormen te ontdekken en deze dan vorm te geven door gebruik te maken van diverse materialen. De sieraden zijn tot en met eind november te zien bij Kalorama.


Aquarel expositie van Ineke Martin in zorgcentrum “De Veste” in Brakkenstein


ineke1Van Begin  Oktober tot en met eind november 2014 Exposeert Ineke Martin haar werk in “de veste”in Brakkenstein.

Ineke Martin is geboren in Nijmegen en al haar hele leven is tekenen haar hobby. Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewerkt, kwam daar het schilderen bij. Eerst acryl en vanaf 2001 het aquarelleren. Tijdens een buiten les bij Margo van Vegchel in Groesbeek maakte ze kennis met de beginselen van deze niet makkelijke techniek. “Het boeiende is om datgene wat je in je hoofd hebt, te vertalen naar het onderwerp op papier” zegt Ineke. Dat lukt niet altijd omdat je met aquarelverf geen fouten kunt permitteren. Dat wat er eenmaal staat, staat er. Daar kun je weinig meer aan veranderen. Maar als het dan helemaal klopt, zoals je het wilde hebben ben je helemaal tevreden.

ineke2In deze afgelopen 13 jaar dat ze aquarelleert, heeft ze verschillende thema’s geschilderd. Aan de hand van haar eigen foto’s die zij maakte tijdens haar vele reizen heeft ze landschappen, architectuur, dieren en stillevens geschilderd. Ze houdt van experimenteren met structuur door middel van attributen en het combineren van andere technieken. Dit maakt haar werk bijzonder. Heldere kleuren is een ander opvallend item in haar werk. Nog steeds gaat ze naar de coaching klas van Margo van Veghel in Groesbeek. Daar leert ze nog iedere week haar werk te verbeteren. Het is leuk om met verf en penseel te werken, maar er komt veel meer bij kijken, aldus Ineke. Hoe is de compositie, hoe zijn de  toonwaarden en welke kleuren ga je gebruiken. Er moet vooraf goed over worden nagedacht. Ze maakt dan ook eerst diverse schetsen en proef aquarellen voordat ze op het definitieve papier gaat schilderen. Een aantal van haar schilderijen kunt u hier bekijken. Ineke is benieuwd naar uw reacties.


Verpleegtehuis Kalorama

bezoekadres: Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen

Telefoon: 024-6847777

Verpleegtehuis Veste Brakkenstein,

Driehuizerweg 376, Nijmegen

Kalorama en Veste Brakkenstein kennen geen openingstijden: altijd open dus

PR kunstcommissie verpleegtehuis Kalorama / Veste Brakkenstein:kaloramakunst@gmail.com (Jan Schreurs)