Expositie van broer (Ton) en zus (Mieke) van Eupen bij verpleegtehuis Kalorama en glasfusion van Nancy van der Braak


Natuur dichtbij in de polder maar ook verder en soms heel ver weg….. De expositie Van Ton en Mieke van Eupen en Nancy van der Braak loopt tot en met eind mei 2015.


Ton van Eupen


tonvaneupen1Geboren in 1938 te Nijmegen, volgde beeldopleidingen in Den Haag en Apeldoorn, alwaar hij afstudeerde als fotograaf.

Tot aan zijn pensionering was hij als fotograaf verbonden aan de Radboud Universiteit en het UMC St. Radboud.

Vanaf 1990 heeft hij zich naast de fotografie toegelegd op de schildertechnieken aquarel en olieverf.

In zijn huidige woonplaats Millingen aan de Rijn is de serie schilderstukken ontstaan over de Ooijpolder en de Duffelt. Een aantal schilderstukken uit die serie wordt tentoongesteld.


Mieke van Eupen

miekevaneupenGeboren (1940) en getogen in Nijmegen. Ruim 25 jaar heeft zij les gegeven als lerares lichamelijke opvoeding aan een middelbare school in Arnhem.

 

Daarna is zij meer op de creatieve toer gegaan en heeft zij eerst  jaren schilderlessen gevolgd bij Marjolijn Rigtering in Millingen a/d Rijn. Het accent lag daar op aquarelleren. Later is zij ook gaan werken met pastelkrijt en acrylverf.

Sinds zes jaar heeft zij op de Open Academie in Bemmel les van Caroline Koenders in degrafische kunst. Haar  voorkeur gaat daarbij uit naar droge naald, verni mou en houtsnede. Op deze expositie hangt alleen grafisch werk van haar.


Expositie Glasfusion Nancy van der Braak in vitrines Kalorama


nancyvdBraak1Door een open dag van een creatief centrum raakte Nancy van den Braak geïnteresseerd in glas-in-lood. Een workshop glasfusing gaf haar echter een hele andere kijk op glas en de laatste jaren heeft dat danook haar voorkeur.

 


Bij glasfusing wordt op een glazen plaat d.m.v. andere, kleinere, glasplaatjes een patroon gelegd, vervolgens gaat het geheel in een oven, waar het bij een temperatuur van zo'n 830 graden wordt gebakken. Hierdoor vloeit het glas letterlijk ineen, het z.g.n. "fusing". nancyvdbraak2

 

Deze techniek wordt o.a. gebruikt voor het maken van sieraden en schalen. Voor een schaal gaat de plaat na het fusen in een mal en wordt opnieuw gebakken, bij een lagere temperatuur, plm. 700 graden, dit is "slumping". Het is altijd weer spannend als er een schaal of sieraad uit de oven komt; onder invloed van de hitte in deoven kunnen kleuren veranderen en lijnen vervagen.
Nancy van den Braak heeft een voorkeur voor geometrische patronen, in opvallende kleurstellingen. Soms geinspireerd door een schilderij, maar soms ook door een Schotse ruit of een patchwork patroon. Het patroon bepaalt zowel de afmeting als de vorm van het object. In deze expositie vindt u verschillende grotere en kleinere ronde, vierkante en rechthoekige schalen, alsmede glazen sieraden.Verpleegtehuis Kalorama

bezoekadres: Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen

Telefoon: 024-6847777


Kalorama kent geen openingstijden: altijd open dus

PR kunstcommissie verpleegtehuis Kalorama

kaloramakunst@gmail.com (Jan Schreurs)