Expositie van Hanneke Looijen (Han van Griethuysen-Looijen, 1946-2015) in Kalorama.

Van 10 juni tot en met 28 juli 2018 zijn de schilderijen te zien van Hanneke Looijen bij Kalorama.

Han volgde een opleiding tot doktersassistente. De ervaring in dat beroep opgedaan omvatte onder meer het assisteren bij kleine en grote gynaecologische operaties. Dit kwam goed van pas, toen ze direct na haar huwelijk in 1969 haar echtgenoot volgde naar een klein missiehospitaal in Ghana. Deze periode werd een blijvende bron van inspiratie in haar verdere leven.

Omstreeks 1975 begon zij met batikken. Niet lang na de verhuizing in 1978 van het gezin naar Malden -inmiddels uitgebreid met twee kinderen- ging ze zich bekwamen in het schilderen in een groep onder de inspirerende leiding van de kunstschilder John Zeiner uit Milsbeek. Mede door haar enthousiasme en organisatorische inbreng, is deze groep nog steeds actief is, nu als een zelfstandig collectief, ook na het voortijdig overlijden van hem in augustus 2014 en van haarzelf een half jaar later.

HannekeLooijenKleinAanvankelijk hield zij zich bezig met aquarelleren.
Maar toen zij de kunst hiervan voldoende ontwikkeld had om de branding aan de Schouwse kust overtuigend weer te geven (met behulp van een sponsje), ging zij over op acrylverf. Met dit materiaal, vooral met spatel op het doek gebracht, maakte zij aansprekende, kleurrijke doeken. Naast, nog steeds, Afrika en de strandkust, waren bloemen en bomen vaak het onderwerp.

HannekeLooijen2kleinOok hield ze zich bezig met keramiek. Vele jaren maakte zij in cursussen onder leiding van Gerdi Wijnen in Velp (N.Br.) zorgvuldig vormgegeven objecten met verschillende onderwerpen, van Ghanese mensenparen tot vreemde vogels. Daarnaast veroorloofde ze zich uitstapjes naar de beeldhouwkunst. Ook van deze twee beeldende vormen worden voorbeelden op de expositie getoond.

De eventuele opbrengst van de schilderijen is bestemd voor het Koningin Wilhelmina Fonds.

Expositie sieraden van Koos Vercauteren in de vitrinekasten van Kalorama

KoosvercauterenKleinDat zij samen met de werken van Han  exposeert is niet geheel toevallig. Koos en Han leerden elkaar kennen op de schilderavonden bij de kunstschilder John Zeiner. In deze periode startte Koos ook met de opleiding goudsmeden in Schoonhoven. De voortgang van het edelsmeden alsook elkaars schilderwerken werden tijdens de schilderlessen bestudeerd, bekritiseerd en bewonderd. Met veel plezier kijkt Koos terug naar deze avonden. En dan nu jaren later, haar sieradenlijn exposeren met de werken van Han, mooi en bijzonder!

Tijdens haar studie Italiaanse taal- en letterkunde, en later werk en reizen door Italië, kwam ze de mooiste kunstschatten tegen, ook sieraden. En daar is het ei gelegd. “Niets is leuker dan mooie sieraden maken” Koos is er eigenlijk altijd mee bezig. Een gietijzeren hekje met mooie vormen, een kleurig boeket, een kronkelig takje, alles kan inspireren.

Ze maakt klassieke eigentijdse elegante sieraden van goud, zilver, parels en edelstenen. In het atelier combineert en bewerkt ze de ruwe materialen totdat een mooi uniek sieraad ontstaat.kalorama kent geen openingstijden en is altijd open.

Verpleegtehuis Kalorama: :Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen


Telefoon: 024-6847777