Expositie van Kees van Haaren en Toon van Gelder in Kalorama

Van2 april tot en met eind mei is in verpleeghuis Kalorama het ruimtelijk werk te zien van Kees van Haaren en divers werk van Toon van Gelder

Kees van Haaren

De expositie bestaat uit ongeveer 50 beelden van klein tot groot formaat, vervaardigd uit hout, brons, aardewerk en polyester. De houten objecten zijn in de was gezet of gelakt; de bronzen beelden geëtst in bruin en groen, net als de koperen beelden. Het aardewerk is gedeeltelijk geglazuurd en als een bisquit- techniek tentoongesteld. De torso van de vrouwelijke figuur van polyester is in twee delen gemaakt, die later zijn samengevoegd.
Ook is er een schaakspel te zien, waarvan de stukken gemaakt zijn van koperen waterleidingsbuis. De zwarte stukken zijn behandeld met het middel S39, de witte stukken zijn gelakt.

 


Kees van Haaren was bloemist/winkelier en heeft gedurende twintig elke week lessen gevolgd aan de Nijmeegse academie, waarvan drie jaar pottenbakken en de rest beeldend vormen. Hij is nu 79 en heeft nog diverse dingen onderhanden, zoals hij zelf zegt: “de vrije tijd wordt nog goed besteed”. Zo weet hij te vertellen dat hij zo ongeveer 50 tot 250 uren per kunstwerk heeft besteed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toon van Gelder

Van 2 april t/m eind mei 2004 is in verpleeghuis Kalorama een expositie te zien van Toon van Gelder. Toon is geboren en getogen in het Land van Maas en Waal. Hij mag met recht een snelle jongen worden genoemd. Echter anders als deze kreet meestal gebruikt wordt. Op zijn achttiende was hij reeds vader van een zoon en op zijn zevenendertigste was hij opa van zijn kleindochter Anna. Jaren lang deed hij de marketing en commercie van kozijnen, schilderwerk en architectuur.

Doordat in zijn leven scheidingen, sterfgevallen en ernstige ziektes ineens allemaal tegelijk kwamen zocht hij naar een manier om dit makkelijker te kunnen verwerken. Een oude hobby werd nieuw leven ingeblazen.

 

 

 

 

 


Vijfentwintig jaar nadat hij een opleiding voor reclame en beeldende kunst zou gaan doen, hetgeen verviel door zijn vroege kostwinnerschap begon hij het beeldend schildersvak met nieuw elan.

Kinderen: Toon geeft wekelijks les aan vier groepen kinderen. Samen met hen exposeert hij in de maanden maart en april in de Boderd te Druten. Binnenkort komt er een kunstwerk op de buitengevel van de School de Wijzer in Beneden-Leeuwen. Tezamen met de kinderen vanuit een gezin worden tevens prachtige twee- en drieluiken gemaakt. De basis is hier altijd de schets en het idee van het kind.

Workshops: Voor bedrijven worden met kleine teams schilderijen vervaardigd. Dit om de teamgeest en het gezamenlijk creatief denken te verbeteren. De afdeling personeel en organisatie van de gemeente Buren ging onlangs zeer tevreden het atelier te Boven-Leeuwen uit.

Eggs-Art: Een vallend ei gevuld met diverse kleuren verf valt van grote hoogte op papier of doek. Dit is de basis voor het verdere schilderij. De meest verrassende beelden komen tevoorschijn. De vlek bepaalt de koers. Schitterend om te doen en te zien. Dit wordt binnenkort door “man bijt hond” gefilmd en komt op tweede paasdag rond 19.00 uur op de buis.

Thema: Een plekje geven. Omdat er in ieders leven zo nu en dan van die dingen gebeuren die net even wat langer nodig hebben om een plek te vinden ontwierp Toon het themaschilderij van deze expositie.

Toon van Gelder
Kampsestraat 8
6657 AB Boven-Leeuwen
0487 – 593248

Bezoekadres: Centrum voor Doofblinden,

Nieuwe Holleweg 12,

6573 DX Beek/Ubbergen

telefoon: 024 - 684 7777;

Braille-/Teksttelefoon: 024 - 6894 77 99.

Reacties: KALORAMA-expo