Exposities augustus en september  in verpleeghuis Panorama van Kalorama te Beek-Ubbergen


Expositie sieraden van Pia in ‘t Veld in verpleeghuis Panorama van Kalorama

Pia exposeert tot en met eind september bij Panorama (de vestiging van Kalorama te Beek-Ubbergen) . Wat begonnen is als experiment is uitgegroeid tot een meer dan volwaardige hobby. Alles bij elkaar maakt Pia nu al 15 jaar sieraden, waarbij ze steeds opnieuw door materiaalkeuze en vorm eigenheid probeert uit te drukken.

Het maken van sieraden neemt een grote plek in haar leven in. Ze is er anders door gaan kijken. Veel van wat ze ziet; een scherf, een knoop inspireert haar. Dit kijken brengt stroom van ideeën op gang. Beelden die langzaam een ontwerp worden of ondergronds gaan om jaren later weer naar boven te piepen. Pas als het beeld bijna rijp is maakt ze het eigenlijke ontwerp.

Soms is zo’n ontwerp helemaal af en dan wordt het precies dat wat ze zich voorgenomen heeft; een andere keer groeit het onder  haar vingers tot iets nieuws.

De uitdaging is het ontwerp zelf, het beeld te vangen in de vorm; een andere keer  zoekt ze de uitdaging in een nieuwe techniek, zo is ze momenteel bezig met soorten zettingen voor stenen.

Sieraden vormgeven geven haar  rust en focus, het herhalen van een handeling zoals bijvoorbeeld  schakels maken, vijlen of kleine kraaltjes rijgen is meditatief. Het geeft ook vreugde. Ze  geniet van het totale proces. Het belangrijkste is dat ze er anders door is gaan kijken, niets is wat het lijkt en alles kent een schoonheid van zichzelf. Kijken is beleven. Die beleving geeft vorm aan haar sieraden. Ze kennen een eigen sfeer die ze heeft weten te vangen.

De sieraden die tentoongesteld zijn, betreffen mogelijkheden. Wilt u  een andere steen, een ander metaal, een ander beeld,  dan kijkt ze  graag met u mee om tot uw eigen ontwerp te komen.

Ze  vindt  het een eer dat ze deze zomer haar sieraden bij Kalorama mag tonen.


Expositie van geometrisch abstracte schilderijen van Herman Kruis in Panorama van Kalorama


Al vanaf zijn kindertijd had Herman een passie voor zowel,de imaginaire wereld van het tekenen,als wel voor de wondere wereld van de techniek .Later benutte hij die fantasierijke creativiteit,in combinatie met zijn gave voor technisch inzicht ten volle in zijn beroepscarrière,als werktuigbouwkundig constructeur. Maar ook daarna heeft hij de fascinatie voor zowel het constructieve als het dromerige en fantasierijke nooit losgelaten.


Op latere leeftijd besloot hij lessen te volgen in het tekenen en schilderen. Gedurende een aantal jaren experimenteerde Herman met uiteenlopende vormen en stijlen,wat daarbij duidelijk opvalt is,dat zijn aandacht en voorkeur al vrij snel uitging naar een esthetische,zuivere en beheerste lijnvoering en een voorkeur voor geometrische vormgeving. Hij ontwikkelde een persoonlijke herkenbare signatuur binnen zijn werk.

Een verwantschap tussen het werk,wat hij de laatste jaren maakte en kenmerken van "De Stijl ", met name het werk van Cesar Domela in het bijzonder is duidelijk aanwezig. Het resultaat is een reliëf,waarbinnen een tastbare vorm zijn schaduw aftekenend opeen imaginaire schilderkundig gebied. Tot op vandaag wordt het onderzoek en experiment met beeldende middelen,waar Domela ooit mee begon ,door Herman Kruis ,gestaag en met Friese eigenzinnigheid doorgezet. Voor hem is dit een bron van inspiratie,die nog lang niet is uitgeput,waarbij het driedimensionale in de vorm van een sculptuur,nu ook tot een geliefd onderwerp behoort. De expositie loopt tot en met eind september.


Expositie beelden en schalen van Regy van der Laan in verpleeghuis Panorama van Kalorama


Regy is geboren en getogen in Cuijk en altijd een bezige bij geweest die graag met haar handen bezig is. Na diverse cursussen en workshops heeft ze uiteindelijk haar hart verpand aan het boetseren en schilderen. Hier kan ze haar creativiteit in kwijt en zich verder ontwikkelen.

Na het uitvliegen van de kinderen heeft ze niet alleen meer tijd, maar ook meer lef gekregen om haar eigen dingen te gaan doen. Waardoor de resultaten steeds professioneler zijn geworden.Terwijl ze met schilderen graag bezig is met heldere en fellere tinten, houdt ze haar beeldjes meestal wat rustiger.

Omdat er driedimensionaal gewerkt wordt vind ze het hierbij belangrijker dat de vormen gaan spreken en de kleur meer ondergeschikt is. Graag werkt ze met zachte belijningen waardoor er een elegantie en rust vanuit gaat. Ze vindt het heerlijk om nieuwe technieken te leren en nieuwe creaties te ontdekken. Vooral bij het maken van handgevormde schalen en vazen en experimenteren met glazuren en verven van de stukken. Het is steeds weer spannend hoe een werkstuk uit de oven komt en of het datgene weergeeft dat ze in gedachten had.

In augustus en september zijn haar beelden en schalen te bewonderen bij verpleeghuis Panorama van Kalorama. Bij deze expositie werkt ze met massief eiken sokkels. Mits deze niet bij de prijs zijn inbegrepen kunt u deze er wel bij kopen. Of eventueel informeren naar een ander formaat.

                              

bezoekadres: Panorama,  Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen

Telefoon: 024-6847777

PR: kaloramakunst@gmail.com